Mediataitoviikkoa vietetään seuraavan kerran helmikuussa. Mediataitoviikon teemana on Ihmisten internet. Internet tuo ihmisiä yhteen ja ihmisillä on myös mahdollisuus vaikuttaa siihen, millainen ympäristö netti itsessään on. Tällä teemalla halutaan kiinnittää huomiota netin tuomiin mahdollisuuksiin sekä ihmisten toimintaan netissä ja sen puolesta: netti on ihmisten luomus ja sen kehittyminen ihmisten käsissä. Millaisessa netissä me haluamme toimia?

Mediataitoviikkoon voi osallistua monella eri tavalla eikä yhtä ja oikeaa tapaa osallistumiseen ole. Toiminnan suunnittelussa voidaan hyödyntää valmiita materiaaleja tai toimintaa voidaan suunnitella myös kokonaan omista lähtökohdista.

Uudet materiaalit julkaistaan tammikuussa

Juuri nyt Mediataitoviikkoa varten suunnitellaan ja tehdään paljon erilaista toimintaa ja materiaaleja. Tällaisia ovat esimerkiksi Aikamatkaajat- ja Pullopostia mediameressä -materiaalit, jotka julkaistaan molemmat tammikuussa. Pullopostia mediameressä tarjoaa työkaluja empatiataitojen ja sananvapauden edistämiseen mediakasvatuksen keinoin. Aikamatkaajat-materiaalin avulla voi puolestaan tutkia ja pohtia ympäristössä tapahtuvaa muutosta. Molemmat materiaalit sisältävät tietoa, toimintamallin ja tehtäviä eri-ikäisten medialukutaidon edistämiseen.

Tietoa monista muista kampanjoista ja toimintaideoista löydät Mediataitokoulusta. Tietoa lähetetään myös uutiskirjeessä, jonka voi tilata ilmoittautumalla Mediataitoviikkoon. Lisäksi kannattaa seurata Mediataitokoulun Facebook-sivua ja Twitter-tiliä.

Yhteissuunnittelulla kohti Mediataitoviikkoa

Mitä enemmän eri näkökulmia otetaan suunnitteluun mukaan, sitä enemmän oman yhteisön näköinen viikosta tulee. Yhdessä voidaan pohtia esimerkiksi sitä, mitä Mediataitoviikolla käsiteltäisiin ja millä tavoin. Mitkä ovat kiinnostavimmat ja tärkeimmät aiheet Mediataitoviikolle? Mitä halutaan valittuihin teemoihin liittyen tehdä?

Aiempien vuosien palautekyselyjen perusteella Mediataitoviikkoa suunnitellessa voidaan:
-    keskustella ja ideoida yhdessä Mediataitoviikon sisältöjä
-    perustaa vapaaehtoisista koostuva suunnitteluryhmä ideoimaan toimintoja
-    tehdä lappu- tai nettiäänestys muutaman ennakkoon valitun teeman tai tavan välillä
-    kerätä ideoita pidemmän aikaa esimerkiksi taululle tai käytävällä olevalle ilmoitustaululle.

Mahdollisuuksia yhteissuunnitteluun on monia. Joko te olette organisaatiossanne päättäneet osallistumistavoistanne Mediataitoviikkoon?

Lauri Palsa
Projektipäällikkö
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
#mediataitoviikko
#ihmisteninternet

P.S. Aiempien vuosien Mediataitoviikko-materiaalit on koottu Mediataitokouluun. Löydät myös sieltä ideoita suunnittelun tueksi!

 

 

Tilaa painettuja esitteitä ilmaiseksi

Klikkaa kuvaa avataksesi tilauslomakkeen

Mediataitokoulun blogi

Mediataitokoulun blogista löydät kirjoituksia, joissa pohditaan ajankohtaisia mediakasvatukseen ja mediankäyttöön liittyviä ilmiöitä. Blogikirjoitukset tarkastelevat mediaa eri näkökulmista kirjoittajan asiantuntemuksen mukaan. Blogiin kirjoittavat pääasiassa Finnish Safer Internet Centren työntekijät, mutta myös vierailevat tähdet.

Mediataitokoulun blogiarkisto

Mediataitokoulun vanhalta blogialustalta löydät 40 blogikirjoitusta vuosilta 2012-2015.